fredag 8 oktober 2010

långhelg

Så va det fredag och vi har fått lite längre lov än väntat. Idag är det inläsningsdag vilkt i pratiken betyder ledigt eftersom vi bara har några korta papper att läsa. Vad som inte va väntat är att vi har ledigt på måndag också. Läraren som skulle komma upp på måndag och ha lektioner med oss verkar ha fått problem med flygbiljetten och kommer upp på tisdag. Så vad göra?
Jag tänkte gå upp på nordensköldtoppen imorgon om vädret tillåter. Blir det tid över går jag nog vidare runt Longyearbreen till några fler toppar. Men vi får se, känner mig inte så peppad. Det är ganska molnigt och halt på stenarna för tillfället så det blir kanske bara en dag med löpning och bakning eller nåt sånt.

Sedan i tisdags har vi gjort två turer upp på Larsbreen. En tur i onsdags för att undersöka smältvattenkanaler och sprickor på glaciären för att veta var dom är när det blir skidsäsong och det kanske bara är tunna snöbroar över dom. Det har vart väldigt milt och vi hade för lite tid så vi tränade inte på några fler räddningstekniker utan vi skjuter upp det till vintern antar jag. Vi var nästan uppe på Larshjärtatoppen (se karta nedanför) Toppen är för övrigt namngiven efter Aftonbladets grundare som också var en ganska stor finansiär av expeditioner till bl a Svalbard.
I går (torsdag) gick vi upp till Trollstenen. På väg ner tränade vi oss på att stoppa fall (med och utan isyxa) på snötäckta sluttningar. Kul att glida runt i snön lite! Vi hade även lite grundläggande lavinsökning med transreciever för att förbereda oss inför vintern.

Här kommer lite bilder från turerna! Jag har även tagit kort på kartan över närområdet för dom som inte vet hur det ser ut häromkring (Jag bor i Nybyen)
.

Bilder från Larshjärta-turen





Och några bilder från turen till Trollstenen
Trollstenen. Toppen består av en enorm sten som balanserar på en smal (och väldigt hal) kam.



2 kommentarer:

  1. Grattis på namnsdagen lill-Nisse! Jävligt coola bilder igen. Kanske en dum fråga- men får vem som helst ge sig upp och knalla omkring på glaciärerna, eller måste man ha med sig guide? (Ja, om man har geväder då alltså..) Kram från syster yster

    SvaraRadera
  2. syrran!
    Jorå man får knalla runt bäst man vill så länge man inte ramlar ner i nån spricka eller så. men det är ganska lugnt på dom glaciärerna närmast byn, det farligaste är ca nu när det är ett tunt lager snö som kan lägga sig över sprickor men inte tillräckligt tjockt för att hålla när man går på det.
    Men vill du komma upp i vår blir det helt klart en tur på nån av glaciärerna häromkring! Väldigt vackert!
    Kram

    SvaraRadera